+ 48 506 060 490
farmerr@interia.eu

Olej z rzepaku  czasami jest nazywany  <oliwką północy>.
Olej rzepakowy jest bogatym źródłe witaminy A, E, K a także D2, która w organizmie przekształca się w D3. Olej rze[akowy ma najwięcej witaminy E z dostępnych na rynku olejów roślinnych ( ok. 26 mg / 100 gramów oleju).

Olej rzepakowy zawiera też  NNKT czyli  niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy (ok. 60%), linolowy tzw.omega 6  (ok. 20 %) i linolenowy – omega 3 (10 %),  więc  jeśli chodzi o skład jest b. podobny do oliwy z oliwek, która jednak zawiera nieco mniej kwasów nienasyconych.

W oleju rzepakowym kwasy NNKT występują w idealnych proporcjach, co wpływa na między innymi na obniżenie poziomu cholesterolu, zarazem wspomaga wydalanie złego cholesterolu (LDL).

Olej rzepakowy:

-zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego,

– przeciwdziała miażdżycy,
— łagodzi objawy choroby zapalenia stawów

– jak większość olejów tłoczonych „na zimno” reguluje przemianę materii.

 

Oprócz ww. właściwości leczniczych, ze względu na swe smakowe walory, jest często gęsto stosowany w branży spożywczej.

Dlatego możemy go dodawać do takich potraw jak kapusta, śledzie, surówki, sałatki. Ponadto olej rzepakowy doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia i krótkiego smażenia.

Cena poglądowa (0,5l) – 20 zł